loader image

Петко Танчев

Визуален артист
Background

За лектора

Петко Танчев е визуален артист, който използва софтуерни системи и медийно съдържание. Неговата професионална дейност включва редица авторски инсталации за национални и международни фестивали, дигитални пърформанси, сценографски проекти, мапинг проекции, видео арт произведения, интерактивни дизайни в областта на сценичните изкуства и рекламната индустрия.

В работата си Петко Танчев комбинира пространствено мислене и инструменти за визуално програмиране. Той експериментира с различни интерактивни технологии в областта на инсталацията, пърформанса и сценографията. Голяма част от проектите му имат site-specific характер и са насочени към изкуство в публична среда. Неговите виртуални светове преосмислят аспектите на физическата действителност, като я изпълват с нов смисъл и значение.

От 2016 г. преподава дисциплината „Инструменти за визуално програмиране“ в същата специалност. Съосновател е на аудиовизуален колектив „Мелформатор“ и студио Senselab. През 2020 г. започва работа като сценограф в Държавна опера Пловдив.

През 2009 г. работи по представлението „Четири стаи“ в Театър София, удостоено с две награди Икар в категориите „Сценография“ и „Майсторско техническо осъществяване“. През 2015 г. създава мащабната интерактивна инсталация CNNCTR върху фасадата на бившия Партиен дом в Пловдив, продуцирана от One Design Week. От 2016 г. е куратор на модула за дигитални изкуства Creative Media Lab, част от програмата на фестивал „НОЩ/ Пловдив“. През 2018 г. създава сценографския проект за операта „Мадам Бътърфлай“ на Държавна опера Пловдив, за който е удостоен с награда Пловдив. През следващата година работи по визуалната среда на множество проекти от програмата на Фондация „Пловдив 2019 – Европейска столица на културата“. Сред тях са представлението „Одисей“ на Драматичен театър Пловдив, което става носител на награда Икар за майсторско техническо осъществяване и две награди Пловдив, както и аудиовизуалния спектакъл „Огънят/Празникът“ на Държавна опера Пловдив, удостоен с награда Пловдив в категория „Съвременни мултижанрови изкуства“. През 2021 г. създава проекта за сценография и видео дизайн на операта „Кармина Бурана“, изпълнена на върха на историческия хълм Бунарджик в град Пловдив.

Петко Танчев често колаборира с български и международни артисти от различни творчески сфери. В периода 2017-2019 г. той разработва интерактивни визуализации за три танцови пърформанса на изпълнителката Риа Мърфи и нейното студио Aerial Cirque, продуцирани от „Нощ на културата Дъблин“. През 2018 г. взима участие в едномесечната резиденция Laboratorio de Interactividad Corporal („Лаборатория за интерактивност на тялото“) на Центъра за изследвания в областта на инженерството, медиите и пърформанса към Калифорнийския университет в Лос Анджелис (R.E.M.A.P. – UCLA), проведена в cheLA, Буенос Айрес. През 2020 г. работи заедно с режисьора Крис Болдуин и артистите Чарли Каучи и Андрю Аламанго за реализацията на проекта Valletta Pageant of the Seas в Малта, продуциран от Агенцията на културата във Валета. През 2022 г. е автор на визуалната среда за откриването на „Фестивал на светлината Тесла“ в Нови Сад, Сърбия, част от официалната програма на Фондация „Нови Сад – Европейска столица на културата“.


Network


БЮЛЕТИН

Абонирай се, за да получаваш най-актуалната информация за LUNAR FESTIVAL.