loader image

Новини

Първият Фестивал на светлините LUNAR превръща София в огромна галерия под открито небе

todayмарт 23, 2022 954

Background

С 3D мапинг и светлинни инсталации събитието ще преобрази в произведения на изкуството емблематични сгради, паркове и площади в столицата между 6 и 9 май

 

 

Първото издание на Фестивала на светлините LUNAR ще се проведе в София, между 6 и 9 май 2022 г. Събитието ще превърне централната част на столицата в огромна галерия под открито небе, в която високотехнологичното си изкуство ще представят български и международни артисти. Организатор и основен артистичен колектив зад проекта е българското студио за визуални ефекти MP-STUDIO, в партньорство с един от най-известните светлинни фестивали в света Festival of Lights International Productions GmbH. Събитието ще се проведе с подкрепата на Европейския парламент в България и представителството на Европейската комисия в България, Столична община и под патронажа на председателя на Столичния общински съвет Георги Георгиев и ще бъде със свободен достъп за всички жители и гости на града.

Ден на Европа, Национална художествена галерия, София 2017 г.

В рамките на пешеходна разходка в централната част на столицата, публиката ще има възможност да види добре познатия град в нова светлина. Чрез 3D мапинг спектакли, светлинни проекции и скулптури, фестивалът LUNAR ще разкаже истории, провокира въображението, изненада и привлече вниманието към новите тенденции в сферата на дигиталното изкуство. Едни от най-емблематичните сгради, паркове и площади в столицата ще „оживеят“, благодарение на пъстроцветни светлинни творби, които ще озарят столицата в рамките на четири вечери.

“Реализирането на Фестивала на светлините LUNAR е сбъдната мечта за нашия екип. Вярваме, че той ще ни помогне да срещнем българската публика с този вид творби, а същевременно с това – да позиционираме България на международната карта на светлинното изкуство. Надяваме се, че с подкрепата на нашите съмишленици ще успеем да превърнем този формат в традиционен, а от днешна гледна точка – да вдъхнем надежда и да отправим посланието, че предстоят по-добри времена – послание, от което всички ние имаме нужда,” сподели Марин Петков, основател на MP-STUDIO и арт директор на Festival of Lights International Productions GmbH.

Festival of Lights 2021, Oberbaumbrücke, Berlin

Чрез творбите си LUNAR цели да разкаже истории, но и да отправи важни послания към своите посетители. Едно от тях ще бъде свързано с мира, обединението, солидарността и пътя към устойчивост – теми, които ще бъдат претворени в 3D мапинг за отбелязването на Деня на Европа, с подкрепата на бюрото на Европейския парламент и представителството на Европейската комисия в България.

Артистите на фестивала ще се обединят, за да насочат погледа на публиката към вдъхването на надежда за нов живот, чрез повишаване на информираността за донорството и трансплантациите в България, благодарение на усилията в тази насока на фармацевтичната компания Astellas.

Festival of Lights 2019, Brandenburg Gate, Berlin

За да могат младежите в България да получат нови знания в сферата на съвременните аудио-визуални изкуства, по време на фестивала ще бъдат организирани безплатни обучения за млади таланти. Техен домакин ще бъде хотел Hyatt Regency Sofia, а записването ще бъде отворено в рамките на следващите седмици.

Български артисти ще имат възможност да създадат свои творби за една от най-мащабните фасади в столицата – тази на Националния дворец на културата. Те ще могат да се включат в конкурс, реализиран от eMAG, като победителите ще могат да видят произведенията си на емблематичната фасада. Детайли за него ще бъдат обявени скоро.

bTV Media Group e основен медиен партньор на събитието и чрез своите репортажи и преки включвания ще направи зрителите от цялата страна съпричастни на спиращи дъха кадри от фестивала и интересна информация за него.

 

Автор:LUNAR Festival of Lights

ОценетеБЮЛЕТИН

Абонирай се, за да получаваш най-актуалната информация за LUNAR FESTIVAL.