loader image

Новини

Международен конкурс “Митове и легенди”: Покана за участие

todayмарт 8, 2024 2009

Background

ЗА ФЕСТИВАЛА НА СВЕТЛИНИТЕ LUNАR

Когато луната изгрее на нощното небе, светлините на LUNAR ще бъдат включени, за да дадат нов облик на едни от най-красивите сгради и забележителности в града. Централни площади и паркове ще се превърнат в дом на високотехнологични светлинни инсталации. 

Третото издание на Фестивала на светлините LUNAR ще се състои между 09-12 май 2024 г., в София. То ще преобрази града в огромна галерия под открито небе. Един от най-мащабните арт фестивали в града ще събере на едно място местни и международни артисти, които ще разкажат истории, провокират въображението и изненадат публиката чрез своето завладяващо светлинно изкуство.

Фестивалът на светлините LUNAR e частна и независима инициатива на българското студио за визуални ефекти MP-STUDIO. Той се организира в партньорство с един от най-известните светлинни фестивали в света Festival of Lights International и с институционалната подкрепа на Бюрото на Европейския парламент в България, Представителството на Европейската комисия в България, Столична община и с финансовата подкрепа на програма “Създаване” на Национален фонд “Култура”. Фестивалът цели да представя вълнуващи нови технологии, както и висококачествено и завладяващо светлинно изкуство на своята публика.

Достъпът до всички произведения, част от фестивала, е безплатен.

ЗА КОНКУРСА

Конкурсът “Митове и легенди” е организиран от MP-STUDIO, като част от третото издание на Фестивала на светлините LUNAR. В дните между 9-12 май 2024 г. седем подбрани творби ще озарят една от най-известните сгради в столицата – Регионалния исторически музей – София. Артисти от цял свят ще имат възможност да отпразнуват културното многообразие и богатствто на въображението, с между 90-120-секундно видео 3D мапинг шоу. 

ТЕМА  

Митове и легенди

Кои са митовете и легендите, които съпътстват различните култури? Как те са закодирани в същността ни още от нашето детство и защо различните митични елементи събуждат фантазията ни? 

Фасадата ще се превърне в артистична среща на митични и фолклорни елементи от далечни култури, показвайки богатството на въображението на народите още от древността. Едни от най-интересните и загадъчни истории ще се срещнат, за да отпразнуват културното богатство и многообразие. Завладяващото преплинате на митични разкази и герои ще създаде сборник от визуални приказки, които резонират отвъд физическите граници.

ЛОКАЦИЯ НА ВИДЕО 3D МАПИНГА

  • Мястото, на което ще бъде излъчен видео 3D мапинга ще бъде Регионалният исторически музей – София, с адрес: пл.”Бански” №1, София, България. 
  • MP-STUDIO си запазва правото да промени локацията.

СПЕЦИАЛНИ НАГРАДИ

Финалистите и победителите ще бъдат избрани от 5-членно жури, което ще включва експерти, организатори и официални лица. Допълнителни детайли ще бъдат обявени.

Общо седем финалисти ще бъдат избрани от журито. Техните творби ще бъдат проектирани на фасадата на Регионалния исторически музей – София всяка вечер, между 09-12 май 2024 г., от 21:00 ч. до полунощ.

Подбраните кандидати ще бъдат обявени като финалисти на уебсайта www.lunarlights.eu и на страниците на фестивала в социалните медии.

Победителите ще бъдат наградени, както следва:

  • Първо място: 5 000 евро 
  • Второ място: 2 500 евро
  • Трето място: 1 500 евро 

ГРАФИК И КРАЙНИ СРОКОВЕ

08 март 2024    Обявяване на конкурса
18 март 2024, 23:59 CET    Краен срок за заявяване на участие с попълнен формуляр, подписано споразумение и портфолио, на artist@lunarlights.eu
17 април 2024, 23:59 CET    Изпращане на teaser/превю на творбата и креативна концепция | Първо подаване
01  май 2024, 23:59 CET    Изпращане на финална творба | Финално подаване
02 май 2023    Анонсиране на седемте финалисти
09 – 12 май 2024    Проектиране на творбите на финалистите като част от Фестивала на светлините LUNAR
12 май 2024     Обявяване на победителите

*Графикът може да бъде променян, в зависимост от локацията, обстоятелствата около събитието и т.н.

ЗАЯВЯВАНЕ НА УЧАСТИЕ И ПОРТФОЛИО

Артистът може да участва в Конкурса, като изпрати ЕДИН имейл, който включва попълнен формуляр, подписано споразумение и портфолио, на artist@lunarlights.eu. Крайният срок за подаване на документите е до 18.03.2024 г., 23:59 CET.

Документите за участие можете да свалите от линковете в края на публикацията.

ТАКСА ЗА УЧАСТИЕ 

Участието в конкурса е безплатно.

ПЪТУВАНЕ И НАСТАНЯВАНЕ 

Организаторите не покриват пътни разходи и разходи за настаняване, в случай че финалистите биха искали да посетят проекциите. Отговорност на артистите (финалистите) е да покрият своите пътни разходи и разходи за настаняване, както и планирането на своето пътуване.

Автор:LUNAR Festival of Lights

Оценете

Предишна новина

  • 331
close

labelНовини todayфевруари 29, 2024

София засиява с изкуството на LUNAR 
за трети път, между 9 и 12 май

3D мапинг и светлинни инсталации на артисти от цял свят ще дадат нов облик на някои от най-популярните столични сгради и градски пространства Третото издание на Фестивала на светлините LUNAR [...]

Виж ощеБЮЛЕТИН

Абонирай се, за да получаваш най-актуалната информация за LUNAR FESTIVAL.