loader image

Новини

От София до Камчия: Зрелищните творби на шведския артист Филип Якобсон „оживяват“ през нощта

todayмай 3, 2022 946 1

Background

Сред творбите, част от програмата на LUNAR е и светлинната инсталация Infinitum, създадена от шведския артист Филип Якобсон, част от артистичното дуо FlipZurd. По-малко от два месеца след участието си във фестивала творбите ще се пренесат на морския бряг, при устието на река Камчия, където заедно с изработена от него сцена ще създаде спираща дъха атмосфера за посетителите на ежегодния фестивал Ritual Gatherings. Уникалното 5-дневно преживяване за July Morning (от 30 юни до 3 юли) ще донесе множество вълнуващи емоции на всички присъстващи, а ние се срещаме с един от съоснователите на събитието и куратор на музикалната програма Фарис Аббас.

Запален меломан от малък, Фарис Аббас е пораснал с нуждата да създава и да вълнува хората чрез музиката. С един крак в с корпоративния свят на IT индустрията, с другия – в този на изкуството и музиката. Човек неспиращ да търси вдъхновение и по-добрия път напред. Човек на търсенето.

По време на LUNAR, публиката ще може да види творбите на шведския артист Филип Якобсон, благодарение на вашето участие. Разкажете ни повече какво могат да очакват посетителите?

С всичко, което правим целим да потопим публиката в друго измерение. Същото важи и за творбата Infinitum на Филип. Тя представлява на пръв поглед конфигурация от сложни геометрични обекти от дърво, чиято сърцевина излъчва светлина, но до там се изчерпва буквалното. Интерпретацията на всеки може да бъде различна, но за нас, там е вградена свещената геометрия и спираловидност на Вселената. Рамката, в която безкрайни измерения и времеви процеси се преплитат непрекъснато, а човешкото съзнание намира трудност да ги осъзнае. Инсталацията е всъщност малка част от цялостната сценография на фестивала Ritual Gatherings на плаж Камчия тази година, а по-голямата част от нея ще бъде разкрита на 30 юни там.

Как се роди идеята ви тази година да колаборирате с Филип, за да създаде специални произведения за тазгодишния фестивал?

Тази идея е от над 4 години, когато се срещнахме за първи път. Още от запознанството си разбрахме, че говорим на един език, когато става въпрос за изкуство и бяхме сигурни, че искаме да направим нещо мащабно с негова помощ. Отне ни три години да стигнем до този момент. Сега гордо можем да заявим, че освен специалните инсталации, които Филип подготвя за фестивала, той проектира и основната ни сцена, която ще бъде изградена изцяло от дърво и ще тежи над 3 тона. В сърцевината на цялата идея за сценографията сме интегрирали и наша основна кауза – опазването на природните богатства, като се стараем да използваме максимално естествени материали.

Каква е ролята на изкуството в средата, която ни заобикаля?

Изкуството е около нас, за да ни вдъхновява, за да ни напомня, че не монотонното ежедневие, а именно творенето е в генезиса на живота. То е там, за да ни учи, за да ни кара да си задаваме въпроси, да променяме перспективата и начина си на мислене. Ролята на изкуството е фундаментална за човека.

Разкажете ни какво предстои да види публиката на Ritual Gatherings в дните между 30 юни и 3 юли?

Тази година посрещаме July Morning на плаж Камчия, точно до устието на реката. Предстоят ни 3 дни на едно от райските кътчета на българското Черноморие, които ще са изпълнени с много внимателно курирана музикална и артистична програма. Всичко е интегрирано в природната среда – артистичната програма ще представлява изложба съвременно изкуство, изцяло разположена на плажа, с едни от най-интересните съвременни български имена. Също нещо уникално, което правим и развиваме вече няколко години е пресъздаването на традиционни български ритуали през призмата на съвременното изкуство – тази година сме поканили норвежки артист, с голям опит в тази ниша, която ще работи по три български ритуала, заедно с локални артисти от Троян, Кюстендил и Шумен.

Искаме всичко, което правим да се превръща в уникално преживяване за публиката – не гледаме от другите и не се водим от тенденции, по-скоро слушаме вътрешното си усещане и се стараем да създаваме винаги нещо ново. Още един такъв елемент, превърнал се в запазена марка на фестивала е “Ритуалната вечеря”, с която откриваме на 30 юни. Съвсем скоро ще обявим повече информация за нея, но ще издам само мястото й, защото то говори достатъчно – тази година тя ще се настани между устието на река Камчия, морето и типичната за местността бяла дюна и ще представлява дълга маса за 150 души. Това е нашият специален ритуал.

В музикално отношение също сме решили да сме по-смели. Въпреки че продължаваме да се придържаме към електронния стил, ще съберем на сцената микс от различни и интересни артисти от над 10 държави както световноизвестни, така и млади обещаващи изпълнители.

LUNAR цели да се превърне в ежегоден фестивал. Какво е най-важното послание, което бихте отправили, предвид успешния си опит с Ritual Gatherings?

Всички, които правим нещо подобно сме едни луди хора – минаваме през какво ли не, с една единствена цел, която лежи в основата на всичко – да създаваме и да обединяваме хората около споделени ценности. Когато вярата и желанието са налице, нищо не може да ви спре. Продължавайте да правите това, в което вярвате, бъдете последователни и упорити и все повече хора ще започнат да вярват в него. Накратко – дерзайте! 🙂

За Ritual Gatherings:

Ritual Gatherings е ежегоден интердисциплинарен културен фестивал, съпътстван от серия градски събития, който съчетава музика, съвременно изкуство, традиционни ритуали, кулинарни и практически екологични практики.

Ritual Gatherings 2022 ще бъде уникално 5-дневно преживяване за July Morning, разделено на две части: двудневен форум във Варна с презентации и дискусии, насочени към хора от креативните индустрии, последван от тридневен фестивал на плажа, при устието на река Камчия, съпътстван от  вечерна музикална програма с лайв банди и популярни имена от световната и местна електронна сцена, изложба на съвременно българско изкуство на плажа, дискусии, работилници за духовни практики, спортни активности и занимания за деца.

Ritual Gatherings Festival & Forum 2022 ще продължи от 30 юни до 3 юли. Следете www.ritualgatherings.com, Facebook страницата и Instagram профила на проекта.

Билетите за Ritual Gatherings Festival & Forum 2022 са вече в продажба тук.

За Фарис Аббас:

Занимава се с музика от 15 години, а преди 10, заедно с неговия партньор Сандро Арабян, създават дуото The Foreigners. Този проект отговаря изключително на хода на живота им, всички хубави и слаби моменти, всяко лично търсене. Затова и още преди години осъзнават, че мястото им не е всеки уикенд в клубовете. Пътят винаги ги е водил сам и затова към днешна дата създават и развиват собствен фестивал, който носи ценностите и музикалната линия на която държат. Тя е обвързана с всичко – от локация, през сценография, до изгрева, когато ще дойде моментът двамата да отворят душите си пред всеки посетител, който е дошъл да посрещне с тях July Morning. Те са безкомпромисни в това, точно каквото смятат, че трябва да бъде отношението към музиката и вярванията.

Автор:LUNAR Festival of Lights

Оценете

Предишна новина

  • 994
close

labelUncategorized todayаприл 29, 2022

Победители в конкурса “eXperience by eMAG: Dream, create and inspire”

Петчленното жури в конкурса “eXperience by eMAG: Dream, create and inspire” избра тримата победители, чиито творби ще красят фасадата на Националния дворец на културата, всяка вечер в рамките на LUNAR. [...]

Виж ощеБЮЛЕТИН

Абонирай се, за да получаваш най-актуалната информация за LUNAR FESTIVAL.