loader image

Новини

Теодор Стойчев: Искаме да вдъхновим хората да използват пълния си потенциал

todayаприл 10, 2023 325

Background

И тази пролет, едни от най-красивите столични сгради ще бъдат част от програмата на LUNAR. Една от тях ще бъде създадената от архитектите Петко Момчилов и Фридрих Грюнангер Централна общинска минерална баня, днес – Регионален исторически музей – София. Освен че ще бъде озарена от завладяващо видео 3D мапинг шоу, фасадата ще бъде и основен акцент в програмата на LUNAR, защото е столичната сграда, чиято архитектура предизвиква въображението на артисти от 12 държави. Това се случва в рамките на първия Международен конкурс за видео мапинг, който се организира от MP-STUDIO в партньорство с Европейския парламент в България.

За това какво могат да очакват посетителите и защо е важно да обърнем внимание на темите, разказани чрез светлинно изкуство, разговаряме с Теодор Стойчев, ръководител на Бюрото на Европейския парламент в България.

Тази година е Европейската година на уменията. Кои според Вас са важните умения, без които не можем днес, а и занапред?

Темата на участието ни във фестивала тази година – УмеНИЕ – цели да привлече вниманието върху Европейската година на уменията, чието начало ще бъде поставено на 9 май 2023 г. и ще продължи 12 месеца. Замисълът на тази инициатива е да насърчава таланта и подобрява уменията и квалификацията на работещите в ЕС, да повишава тяхната конкурентоспособност и мобилност, обръщайки специално внимание на интеграцията на групите в неравностойно положение. Това ще допринесе за създаването на качествени работни места и преодоляване на някои несъответствия между търсените и предлаганите на пазара на труда умения, включително в дигиталната сфера. 

В бързо променящия се свят на труда и технологиите, някои от най-важните умения за бъдещето ще са тези, които по-трудно се поддават на автоматизация: критичното мислене и решаването на проблеми, адаптивност и гъвкавост, емоционална интелигентност, цифрова и финансова грамотност, креативност и новаторство. Комбинацията от твърди и меки умения винаги е печеливша и носи със себе си много позитиви. Умението за проява на лидерство в ключови ситуации, даването и получаването на обратна връзка и градивна критика, езиковите и комуникационните умения – всички те са приложими и значими, независимо от професионалното направление. Способността за работа в екип, адаптивността и емпатията също не остават по-назад.

Това е петото 3D мапинг шоу, с което отбелязвате Деня на Европа, от 2017 г. насам. Свикнали сме да виждаме множество различни теми, представени от Вас чрез това изкуство. Какво е посланието ви тази година?

Тази година концепцията е фокусирана върху желанието ни да вдъхновим хората да използват пълния си потенциал, но и да проявяват съпричастност към обществено значимите проблеми, като едновременно с това искаме да припомним и кои са ценностите на Европейския съюз – зачитане на човешкото достойнство и правата на човека, свободата, равенството, демокрацията и върховенството на закона. Макар и разказвачът в тазгодишния спектакъл да е изкуственият интелект − тема, която е в центъра на вниманието и на Европейския парламент − искаме да акцентираме върху ролята на човека в центъра на всичко. Посланието ни е за това как да променим себе си и света около нас, за да живеем заедно в мир и благоденствие.

С какво честването на празника в България се отличава от отбелязването му в други страни-членки?

9 май се отбелязва с различни тематични събития и чествания в цяла Европа, които популяризират целите и ценностите на Европейския съюз. В България създадохме традиция да отбелязваме Деня на Европа с мащабни аудио-визуални спектакли върху знакови обществени сгради, с които да предаваме послания, които ни обединяват в днешния свят на вододелни различия. Миналата година мапингът ни се превърна в част от едно още по-голямо събитие: Фестивалът на светлините LUNAR, който привлече близо половин милион души публика. След дългия период на социална изолация след пандемията, това изключително мащабно публично събитие за възможно най-широка публика ни показа отново смисъла на това да сме заедно и да обединяваме сили за общи каузи. Надяваме се, че тазгодишното издание на фестивала ще е още по-силно. 

В предстоящото издание на LUNAR ще се случи и нещо много вълнуващо за артистите по света – давате им възможност да създадат свои видео мапинг творби за една от най-красивите столични фасади – тази на Регионалния исторически музей – София. Защо реализирането на подобен международен конкурс е важно?

Европейският парламент в България подкрепя конкурса за светлинни артисти, защото чрез него българската публика ще има възможност да се докосне до невероятните възможности на този вид изкуство, чрез което посланията достигат до зрителите на емоционално ниво. С този конкурс се дава поле за изява на артисти от цял свят, които могат да разкажат истории и да провокират въображението. Същевременно те получават и шанс да покажат на какво са способни и да бъдат забелязани, като станат част от нещо мащабно и значимо и поставят столицата ни редом до някои от най-иновативните градове в света. 

Регионалният исторически музей – София е разположен на място, символизиращо религиозната и етническата толерантност, тъй като в непосредствена близост съжителстват православна и католическа църква, джамия и синагога. Благодарение на светлинната проекция, зрителите ще могат да преоткрият красотата на тази сграда, която е паметник на културата с национално значение.

Какво е посланието ви към артистите, които в момента създават своите произведения? 

Да продължават да развиват уменията си, да експериментират и да надскачат себе си. Да създадат впечатляващи светлинни инсталации, които да вдъхновяват публиката. Да не забравят, че са част от нещо по-голямо – общност от творци, които променят света.

За Теодор Стойчев:

Теодор Стойчев е ръководител на Бюрото на Европейския парламент в България от март 2016 г. Завършил е  9-та френска гимназия в София, има бакалавърска степен по история в Софийския университет и магистратура по „История на международните отношения и на европейската интеграция“ от университета „Робер Шуман“ в Страсбург. Предишният му опит включва работа като редактор и главен редактор на различни издания, а от 2008 г. е пресаташе за Европейския парламент в Брюксел и след това в София.

Автор:LUNAR Festival of Lights

Оценете

Предишна новина

  • 2724
  • 2
close

labelНовини todayмарт 28, 2023

Конкурс: Създай статична творба за фасадата на НДК

Конкурсът “eXperience by eMAG. Dream, create and inspire” за втори път дава възможност на трима артисти да творят за една от най-известните сгради в столицата Платформата за онлайн търговия eMAG продължава успешното [...]

Виж ощеБЮЛЕТИН

Абонирай се, за да получаваш най-актуалната информация за LUNAR FESTIVAL.