loader image

Новини

Божана Бончева и създаването на различен свят с всяка нова рисунка

todayмарт 31, 2024 232

Background

Тя е продуктов дизайнер, илюстратор и пътешественик – ценител на хубавата чаша кафе. Рисува, откакто се помни, а ние можем да се вдъхновим от част от красивото ѝ изкуство в Instagram профила ѝ.

Божана Бончева е създател на илюстрацията, която ще съпровожда тазгодишното издание на LUNAR и с която всички посетители ще бъдат призовани да отворят очите си широко за изкуството, което ще направи града ни малко по-приказен. 

Още малко за нейния свят, четем в интервюто.

Разкажи ни малко повече за себе си.

Аз съм продуктов дизайнер, илюстратор, креативна душа, пристрастена към кафето. Рисувам откакто се помня и изкуството винаги е било част от живота ми. Завършила съм НХА със специалност Рекламен дизайн, след което живота ме отведе в Барселона, където се прехвърлих от графичния  в продуктовия дизайн  и завърших магистратура по UX/UI дизайн. Илюстрацията, от друга страна, винаги е била изразно средство за мен, територия, в която мога да дам свобода на въображението си и да изразя неща, които ми е трудно да споделя по друг начин. В дизайна откривам удовлетворението да създам нещо, което да има конкретна функция, докато в илюстрацията намирам свободата да споделя своя собствен свят, в който всеки може да открие нещо за себе си. В свободното си време обожавам да чета, да пътувам и да посещавам различни изложби. От известно време говоря по всякакви креативни и житейски теми и в подкаста ми We Chill & Draw сама или с други креативни хора. 

Кога и как започна да рисуваш?

Колкото и клиширано да звучи, започнах да рисувам като съвсем малка, и главно като вид игра. Винаги съм била привлечена към илюстрираните книжки и към визуалното изкуство в различните му форми. Рисуването отначало беше главно традиционно – на лист хартия, с молив или бои, докато не открих света на дигиталната рисунка. От тогава, риусвам на таблет и намирам голяма свобода в това. Естествено, доста често се връщам и към листа хартия и молива, защото смятам че е съвсем друг вид преживяване. В рисуването винаги съм търсила начин да изразя нещо – чувство, идея, която въображението ми ражда. В повечето случаи, съм далече от реализма и искам да създам различен свят във всяка рисунка. 

Какво те вдъхновява?

Вдъхновявам се от света около себе си, от изложбите, които посещавам, Голямо вдъхновение за мен е изкуството на Фрида Кало и на много съвременни илюстратори, които следя с интерес. Музиката винаги ме съпровожда, когато рисувам, така че и тя е вдъхновение. Вдъхновявам се и от филми, от начина, по който са снимани и от характерите, които са представени. 

Ако можеш да илюстрираш, каквото си поискаш, какво би било то?

Бих илюстрирала различните човешки емоции, по начин който би бил разбираем за всеки. Смятам, че илюстрацията е едно много силно средство за комуникация без думи, за представяне на идеи по начин, който да е визуален и разбираем за много хора. Ако можехме да разбираме по-добре нашите и чуждите емоции, бихме могли да водим един по-пълноценен живот и да подобрим комуникацията с другите, за да избегнем конфликти. 

Ти си създател на тазгодишната илюстрация на LUNAR. Какво е посланието ти към посетителите?

Посланието ми е да се забавляват, да се заредят от изкуството, на което ще станат свидетели. Изключително много се радвам, че в София се провежда такъв  креативен светлинен фестивал. Мисля, че по този начин творбите на различни творци стават по достъпни за повече хора и оживяват града. Радвам се, че чрез съвременните технологии и 3D мапинга изкуството може да приема такава форма, която да преобрази града, да му вдъхне нов живот и се надявам посетителите да се потопят и насладят на световете на различните творци. 

Автор:LUNAR Festival of Lights

Оценете


БЮЛЕТИН

Абонирай се, за да получаваш най-актуалната информация за LUNAR FESTIVAL.