loader image

Новини

Теодор Стойчев: Организирането на мащабни 3D мапинг спектакли поставя столицата редом до много градове по света

todayаприл 13, 2022 527

Background

Едни от най-красивите столични сгради ще бъдат част от програмата на първото издание на LUNAR. Сред тях е неокласическата фасада на „Квадрат 500“, върху която чрез 3D мапинг шоу ще бъде претворен вълнуващ разказ за гласовете, които живеят във всеки от нас и предопределят житейските ни решения.

Творбата носи името „Представи си” и ще бъде реализирана с подкрепата на Европейския парламент и представителството на Европейската комисия в България. С нея, в страната ни ще бъде отбелязан Денят на Европа, а ние разговаряме с Теодор Стойчев, ръководител на Бюрото на Европейския парламент в България, който споделя повече за вълнуващата традиция за честване на този специален ден чрез 3D мапинг спектакли у нас.

Съвместно с представителството на Европейската комисия в България поставихте основите на устойчива традиция за представяне на разнообразни теми чрез 3D мапинг спектакли. Какво ви провокира да се насочите към този формат, за да отбележите Деня на Европа през 2017 г.?

Когато направихме първия подобен спектакъл в България, 3D мапингът беше съвсем нов формат за България, който предизвика изключително силен интерес сред публиката, с огромен отзвук в медиите и социалните мрежи. Ето защо решихме да продължим отбелязването на Деня на Европа по този начин и през следващите 2 години, в сътрудничество с Представителството на Европейската комисия, като това се превърна в един вид запазена марка за нас. Първият ни по-мащабен спектакъл през 2017 г. върху фасадата на Националната художествена галерия предизвика истински бум в социалните мрежи, с десетки хиляди гледания и споделяния и стотици изцяло положителни отзиви и коментари. По време на пандемията нямаше възможност да събираме много хора на едно място, затова сме щастливи, че тази година можем отново да зарадваме хората с подобно мащабно публично събитие по случай 9 май. Чрез такъв тип светлинно-звуков спектакъл можем да разкажем история със силно емоционално въздействие, достигайки до много хора.

Кадър: “Европа – твоят дом”, 3D мапинг спектакъл за Деня на Европа, 2017 г.

Подобни събития променят ли по някакъв начин възприятието за изкуство и какъв е техният принос към културната среда?

Вярвам, че организирането на мащабни 3D мапинг спектакли за широка публика популяризират светлинното изкуство и поставят столицата ни редом до много градове по света, в които подобни фестивали се организират редовно и привличат десетки и дори стотици хиляди туристи, като същевременно обогатяват културната среда на града.

Какви са темите, към които сте насочвали погледа на обществеността до момента?

През 2017 г. темата беше общия ни дом Европа и спектакълът преплиташе елементи от българската и европейската история, като акцентираше върху въпросите за идентичността. През следващата година лайтмотив на спектакъла върху фасадата на Министерски съвет беше Европейската година на културното наследство, а през 2019 г. фокусът беше върху важността на изборите, които всички правим и гражданската активност, тъй като през същия месец предстояха европейски избори.

Кадър: “Днешният ден”, 3D мапинг спектакъл за Деня на Европа, 2018 г.

Кое е най-предизвикателното за представяне послание досега?

От самото начало целта ни беше да отбележим Деня на Европа по красив и запомнящ се начин, тъй като до влизането на България в ЕС 9 май се асоциираше само с Деня на победата. Не искаме да противопоставяме тези две дати и да изграждаме нови граници на разделение, а напротив – искаме Денят на Европа да се възприема като ден, в който сме обединени и празнуваме наравно с всички останали европейци успехите, които сме постигнали заедно.

Благодарение на подкрепата на двете институции, през 2019 г. международният формат „Фестивал на светлините” гостува за първи път в България за отбелязването на Деня на Европа и в рамките на „Пловдив – Европейска столица на културата”. Какво беше изживяването за екипа Ви и за публиката тогава и какви са очакванията Ви към тазгодишното пилотно издание на LUNAR?

През 2019 г. „Фестивалът на светлините“ за първи път гостува в България, в чест на Деня на Европа и по покана на MP-STUDIO и в партньорство с Европейския парламент, Европейската комисия в България и Фондация „Пловдив 2019“, като част от програмата на Пловдив за Европейска столица на културата. В рамките на две вечери (9-10 май), десетки хиляди жители и гости на града успяха да се насладят на два 3D мапинг спектакъла и пет светлинни инсталации, проектирани върху фасадите на главната улица на града и градския парк. Концепцията и съдържанието на светлинните продукции за целия фестивал беше създадено от артистите от MP-STUDIO. Тъй като това беше година на европейските избори, спектакълът ни през 2019 г. беше посветен на важността на гласуването. За екипа ни беше изключително вълнуващо да наблюдава преобразения облик на града през тези две вечери. През деня имахме възможност и да разговаряме с хората в Пловдив на щандовете ни и да чуем положителните им отзиви за фестивала. Очакваме тазгодишният фестивал, който ще продължи 4 вечери, да събере още повече публика и да помогне за поставянето на по-силен акцент върху принципите и ценностите, върху които е изграден Европейския съюз.

Кадър: “Заедно избираме нашето бъдеще”, 3D мапинг спектакъл за Деня на Европа, 2019 г.

Какви са посланията, които бихте искали да отправите с участието си тази година?

Тъй като 2022 г. е обявена за Европейска година на младежта, тазгодишният ни спектакъл ще бъде представен през погледа на един млад човек, в когото се борят вътрешните гласове на страха, съмнението, но и на надеждата и вярата. Целта ни е чрез емоциите, съпреживени по време на спектакъла, до всеки зрител да достигне основното ни послание за мир като една от основните цели, поради която е създаден Европейския съюз. Смятаме, че солидарността с Украйна е най-актуалната тема за този Ден на Европа и искаме да акцентираме върху единството на Европа по този въпрос.

Фестивалът цели да се превърне в традиционно събитие – как си представяте неговото развитие?

Надяваме се Фестивалът на светлините да се превърне в ежегодно събитие, което ще се разраства, ще печели по-голяма популярност, ще насочва вниманието към българските артисти, които се занимават с това изкуство и ще привлича все повече чуждестранни участници и публика. Фестивалът би могъл да се превърне в основен акцент в културната програма на София. Благодарение на организаторите от MP-STUDIO, които са представители на международния Festival of Lights, инсталациите от българския LUNAR Фестивал на светлините могат да достигнат до милиони хора по цял свят, които следват социалните им мрежи.

За Теодор Стойчев:

Теодор Стойчев е ръководител на Бюрото на Европейския парламент в България от март 2016 г. Завършил е  9-та френска гимназия в София, има бакалавърска степен по история в Софийския университет и магистратура по „История на международните отношения и на европейската интеграция“ от университета „Робер Шуман“ в Страсбург. Предишният му опит включва работа като редактор и главен редактор на различни издания, а от 2008 г. е пресаташе за Европейския парламент в Брюксел и след това в София.

Автор:LUNAR Festival of Lights

Оценете

Предишна новина

  • 154
close

labelНовини todayаприл 13, 2022

По време на LUNAR ще се проведе обучителна програма в сферата аудио-визуалните изкуства

Създаването на 3D мапинг, вълнуващи анимации, музика чрез изкуствен интелект и изкуството на нощната фотография ще са само част от темите на програмата Водещи български и международни специалисти ще се [...]

Виж ощеБЮЛЕТИН

Абонирай се, за да получаваш най-актуалната информация за LUNAR FESTIVAL.