loader image

Новини

Георги Георгиев: Амбицията ни за LUNAR е да се превърне в традиционен празник

todayаприл 18, 2022 335

Background

Пилотното издание на фестивала LUNAR ще се реализира с подкрепата на Столична община и под патронажа на председателя на Столичния общински съвет Георги Георгиев. Какво предстои за посетителите, какъв е очакваният принос на събитието за икономическото развитие на столицата и кое е посланието, което отправя светлинната инсталация, подкрепена от Столична община, споделя той в интервюто си за LUNAR.

Първият фестивал LUNAR се реализира под Ваш патронаж. Какво в събитието Ви спечели, за да го подкрепите лично?

Когато се запознах с работата на страхотните младежи, които са официален партньор на Festival of Lights International Productions, и видях светлинните творби, които са правени по света, веднага си помислих, че София може да заблести и да стане домакин на едно подобно шоу. Реализирането на фестивала е сбъдната мечта, която искаме да поднесем на жителите и гостите на града ни. Амбицията ни е това пилотно издание да се превърне в традиционен празник, който да привлича все повече посетители. Едни от най-емблематичните сгради в столицата ще бъдат осветени, сред които Националната галерия „Квадрат 500“, Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“, НДК, Народен театър “Иван Вазов”, и  в продължение на няколко вечери между 6-и и 9-и май хората ще могат да се насладят на това визуално изкуство. Освен това, чрез творбите си, фестивалът LUNAR цели да разкаже истории, свързани с мира, обединението, солидарността и пътя към устойчивост. В тежките дни на война, които Украйна изживява и изпитанията, пред които е изправен демократичният свят, това са много важни послания, които София като европейска столица трябва да отправи.

Какви са Вашите очаквания към тазгодишното пилотно издание на фестивала?

Както вече казах, очакванията ми са, че фестивалът ще мине толкова добре, че след края му ще трябва да запретнем ръкави и да започнем работа по следващо издание. За София това наистина е голямо събитие, тъй като творци не само от България, но и утвърдени имена в дигиталното изкуство ще представят своите творби. Посетителите ще имат възможност да се разходят в централната част на столицата и да видят любимия град в нова светлина.

Какъв смятате, че би бил приносът на подобен формат за Столична община?

Винаги съм смятал, че София като столица трябва да задава тенденциите и темпото на развитие. Стремя се да го прилагам и в работата си като председател на Столичния общински съвет. Затова за мен беше важно именно нашият град първи да домакинства подобен фестивал с международно признание. Това ще донесе не само позитиви за столицата, но и ще помогне за позиционирането на България на картата на световното светлинно изкуство. Наред с това очакваме и икономически ползи за града ни, тъй като опитът показва, че подобни мероприятия допринасят  за развитието на туризма.

Светлинното произведение, което подкрепя Столична община в рамките на фестивала е на една от най-красивите фасади в столицата – тази на Народния театър “Иван Вазов”. Какво могат да очакват посетителите?

Щастливи сме, че светлинната инсталация, реализирана с подкрепата на Столична община обединява талантливите български автори, които творят в сферата на светлинните изкуства. За нас е важно да покажем силата на това да бъдем заедно и се надяваме, че това послание ще вдъхнови жителите и гостите на столицата. Именно затова шест  български студия и артисти, специализирани в 3D мапинг, ще създадат свои творби, специално за фасадата на емблематичната сграда на Народния театър. Темата ще бъде “Сияем заедно”, а произведенията ще могат да бъдат видени всяка от четирите вечери на фестивала.

Какво е Вашето послание към публиката?

През последните две години на ковид пандемията и последствията от нея всички ние трябваше да се научим да общуваме и живеем дистанцирано един от друг. Всички ние имаме нужда от пъстри цветове и сияние в ежедневието си. Затова фестивалът е своеобразен празник, който заедно с организаторите искаме да ви подарим и отново хванати за ръка да се разходим из нощна София, която ще заблести още по-ярко и силно.

Автор:LUNAR Festival of Lights

Оценете

Предишна новина

  • 559
close

labelНовини todayаприл 13, 2022

Теодор Стойчев: Организирането на мащабни 3D мапинг спектакли поставя столицата редом до много градове по света

Едни от най-красивите столични сгради ще бъдат част от програмата на първото издание на LUNAR. Сред тях е неокласическата фасада на „Квадрат 500“, върху която чрез 3D мапинг шоу ще [...]

Виж ощеБЮЛЕТИН

Абонирай се, за да получаваш най-актуалната информация за LUNAR FESTIVAL.