loader image

Новини

Да дадеш свобода на българските артисти да изразят себе си върху фасадата на НДК

todayаприл 20, 2022 580 1

Background

Месец преди пилотното издание на LUNAR, български артисти бяха провокирани да създадат свои светлинни творби, като използват за свое платно фасадата на Националния дворец на културата. Предизвикателството идва като част от организирания със съдействието на eMAG конкурс “eXperience by eMAG: Dream, Create and Inspire”

За причините на компанията да даде тази страхотна възможност на артистите, както и за вярата в това, че комуникациите и марките трябва да дават добавена стойност, разговаряме с Мирослава Станева, бранд маркетинг мениджър в eMAG България.

Мирослава е специалист по маркетинг и комуникации, запалена по социална отговорност, с над 14-годишенн опит в корпоративния свят. Преди да поеме настоящата си роля, е била част от маркетинговите и комуникационни отдели на Lidl, Сладкарници “Неделя” и The Coca-Cola Company.

eMAG се включва в LUNAR по много интересен начин – като дава възможност на артисти да кандидатстват със своя творба, създадена за една от най-емблематичните фасади в столицата – тази на НДК. Как се появи тази идея?

В нашето ДНК като компания е да даваме свобода и да правим нещата достъпни – чрез свободата на избор от хиляди продукти до свободата за това от къде и кога да поръчаш. Ние работим за това онлайн пазаруването да е все по-достъпно и разпознато, да дадем достъп до нови клиенти и пазари на търговците на нашата платформа. Някак естествено дойде и решението да дадем свобода и на артисти да изразят себе си. В eMAG се движим от иновациите и винаги се стремим да бъдем все по-добри. Вярвам, че с този конкурс да даваме сцена – и то една от най-емблематичните фасади в София, да бъде повод за вдъхновение и предизвикателство към артистите.

Какви творби очаквате да получите?

Конкурсът е отворен до 25.04.2022 г. и с нетърпение очаквам да видим творбите, които са подготвени за конкурса. Към самите творби нямам конкретни очаквания – оставям поле да бъда изненадана. По-скоро ще се радвам и съм любопитна да видим различния прочит на артистите по трите теми в конкурса – eMotions, eXplore и eFuture.

Защо е важно артистите да имат възможност за изява и има ли роля бизнесът в това?

Много се радвам, че въпросът е „защо“, а не „дали“. Бизнесът трябва да бъде отговорен – както към клиентите и служителите си, така и към обществото. Да бъде онзи елемент, който подпомага средата по един или друг начин – тук всека компания има свободата да избере конкретни сфери или способи.

В eMAG се стремим да развиваме средата – както като си задаваме високи стандарти и цели в нашата сфера, така в обществото и важните теми. С подкрепата на фестивала и организирането на конкурса се надявам да сме насочили вниманието към това колко важно е търсенето. Търсенето на нова сцена за изява, ново вдъхновение, нови хоризонти и на нещо ново, което да вдъхнови околните. А изявата на артистите и изкуството – вярвам, че трябва да бъде достъпно за повече хора и да прави света ни по-красив и по-смислен, както само то може, независимо от формата му.

Освен творбите на тримата победители, фасадата на НДК ще бъде преобразена и от четвърто произведение. Обединяващата творба е на тема “eXperience by eMAG. Dream, create and inspire”. Какво е посланието, което искате да отправите чрез нея?

С обединяващата творба, която ще бъде изработена от MP-STUDIO, целим да „разкажем“ и претворим посланието за това, че всеки от нас трябва не спира да търси – да мечтае, да създава по-красив и смислен свят, да се вдъхновява и да вдъхновява околните. Търсенето и любопитството са двигатели за всеки от нас и е важно да ги поддържаме и споделяме един с друг.

Осезаемо е, че технологиите все повече променят заобикалящия ни свят. Каква е тяхната роля в изкуството?

Технологиите не само променят заобикалящия ни свят, но и са неизменна част от него. Както по принцип, така и в изкуството, вярвам, че дават повече свобода – за изразяване, за експерименти, за иновации, за интеракция. Точно интеракцията с творбата или историята може би е най-ценното нещо, което дават технологиите, според мен. Така зрителят не е просто наблюдател, а може да бъде част, дори да персонализира произведението, да бъде съ-създател на нещо ново. Според мен технологиите са още една възможност пред артистите и способ да изразят себе си.

Фестивалът цели да се превърне в ежегодно събитие. Как си представяте да изглежда той след 5 години?

Представям си целият град да бъде преобразен с интересни и интерактивни инсталации, проекции не само в централната част на града, но защо не и с фокус индустриални сгради или определени крайни квартали. Дори може би да се случва паралелно в няколко града. Вярвам, че фестивалът ще се превърне в едно от ключовите събития в страната – повод да привлечем чуждестранни артисти и да дадем голяма сцена на българските такива, повод да видим града през нови очи, повод да бъдем вдъхновени, търсещи и очаровани от средата и красотата около нас.

Автор:LUNAR Festival of Lights

Оценете

Предишна новина

  • 3035
  • 4
close

labelНовини todayаприл 18, 2022

Тринадесет емблематични столични сгради, паркове и площади ще бъдат преобразени по време LUNAR

Тринадесет са светлинните творби, които ще преобразят София в галерия под открито небе във вечерите от 6 до 9 май 2022 г. Първото издание на Фестивала на светлините LUNAR ще [...]

Виж ощеБЮЛЕТИН

Абонирай се, за да получаваш най-актуалната информация за LUNAR FESTIVAL.