loader image

Новини

Преобразяването на града е вълнуващо събитие и невероятен спектакъл на светлини, таланти и технологии

todayмай 7, 2022 2072

Background

Царската градина “оживява” и се превръща във фантастичен свят, благодарение на светлинната инсталация CyberFlo.  

Провокиращите въображението футуристични цветя не само радват посетителите на LUNAR, но и целят да отправят силно послание за това, че в ръцете на всеки човек е да даде добър пример и по този начин да създаде реална позитивна промяна в средата, която ни заобикаля. Зад това послание застава генералният медиен партньор на фестивала, bTV Media Group.

Разговаряме с Жанета Дядовска, която e директор „Маркетинг и корпоративни комуникации“ на bTV Media Group и отговаря за планирането и реализацията на маркетинговите и комуникационни стратегии на компанията. Тя има близо 20-годишен опит в интегрираните комуникации, стратегическо планиране, изграждане на марки, управление на корпоративна репутация, продуктови кампании, връзки с институции, събития и др. Работила е за много български и международни брандове, а част от кампаниите са отличени с награди.

bTV Media Group има дълга история в развиването на проекти, които допринасят за подобряване на заобикалящата ни среда, както и отношение към споделяне на вдъхновяващи примери за такива. Какво ви спечели да станете част от LUNAR?

Традицията на bTV да развива и подкрепя социално-значими проекти е част от мисията на телевизията. Безспорно една от най-мащабните и популярни кампании е „Да изчистим България за един ден“. Инициатива, която е родена от необходимостта на времето, в което живеем и дълбокото ни убеждение, че само с общи усилия може за работим за подобряване на средата, която ни заобикаля. С доверието и подкрепата на стотици хиляди доброволци, проектът порасна в „Добрият пример“ и днес е платформа, която дава гласност на вдъхновяващи примери, които се случват всеки ден в живота ни. Светлините правят ежедневието по-цветно и са прекрасно средство да насочим вниманието към важните теми извън сивотата. bTV Media Group е медиен партньор на фестивала LUNAR и с увереност подкрепяме този иновативен проект, който не само носи красота, но и преобразява градската среда и атмосфера.

По какъв начин такъв тип събития променят средата, в която живеем?

Фестивалът идва за първи път в България. Част е от светлинното изкуство в Европа, което преобразява стотици сгради, забележителности, улици и площади в европейските столици. Събития от този мащаб дават свобода на съвременните визуални творци и смело използват силата на модерните технологии. С помощта на светлините и артистичния прочит на авторите, преоткриваме средата и забелязваме детайли, които в ежедневието бихме пропуснали.

Каква е ролята на медиите в популяризирането и развитието на културната и арт сцена?

Във време на технологична революция и нарастваща консумация на съдържание, за да създаваш и продаваш изкуство се изисква не само креативност, талант и богато въображение, но и отлично познаване на новите платформи. Творците днес са по-близо от всякога до своята публика. И ние като медия, имаме възможността да бъдем част от съвременната арт сцена като я подкрепяме чрез нашите канали и възможността да представим артистите и техните идеи. Търсим добрите новини, подкрепяме участията, както на световни звезди, които идват у нас, така и на българските автори. Често даваме шанс на младите таланти да представят своето изкуство. Нашите репортери и предавания са част от културните събития и ни правят съпричастни с емоциите на участниците, които виждаме на сцената, но често и с това, което остава зад кадър.

Силните изображения са важна част от съдържанието на bTV Media Group. Виждаме как все повече добавена реалност и други нови технологии се вплитат, за да направят зрителите съпричастни и да представят историите по още по-вълнуващ начин. Как технологиите промениха подхода към визуализиране на съдържание и какви са последните нововъведения, с които можете да се похвалите?

Промяната в консумацията на съдържание е видима и тя е в посока на силно въздействащи визуални стимули и активиране на аудиторията да участва пълноправно в създаването на такова. Разбира се, докато се забавлява. Голяма роля за тази трансформация на публиката изиграха социалните медии и функционалностите, които предлагат платформите. Виртуалната реалност отдавна е част от нашата работа. В студиото на bTV Новините зрителите са свикнали да виждат самолети, емблематични сгради, холограми на известни личности и много други ефекти, които правят новинарската емисия много по-динамична и реалистична. Забавните формати също дават много възможности за държим аудиторията ангажирана. „Гласът на България“ е най-гледаният ТВ формат за миналата година, а специално за феновете създадохме отделен Instagram филтър, с който лесно да нанасят върху лицата си в реално време изображения, които след това споделят като селфита и могат виртуално да се „качат на сцената“ и да се почувстват като истински звезди. Щастливи сме, че можем да се похвалим с едно от най-модерните телевизионни студиа на Балканите, което дава възможност да се визуализират 3D обекти на живо в студиото. Инвестираме в дигитални продукти като видео подкасти, разширени епизоди само за онлайн платформите, 360° студия, интеграция на добавена реалност (AR) и много други.  Предизвикателство за екипа и уникално преживяване на зрителя.

Какви са посланията, които бихте искали да отправите със светлинната инсталация, подкрепена от bTV Media Group?

Светлинната инсталация на bTV Media Group е вдъхновена от социално-отговорния ни проект „Добрият пример“, който залага на силата на личната отговорност и активно участие в каузи и доброволчески акции. Всеки човек може да даде добър пример, а с него да подпомогне опазването на околната среда, да подкрепи хора в нужда или млади таланти. Инсталацията представлява приказна градина, която посреща публиката и я отвежда в свят на преобразяващи се цветя, които провокират въображението. С постоянно променящ се облик, седемте основни елемента на творбата придават нова, фантастична атмосфера на средата, в която се намират. Холограмната светлинна инсталация вдъхва надежда и е носител на посланието за положителна промяна.

Фестивалът цели да се превърне в традиционно събитие – как си представяте неговото развитие?

Първото издание на фестивала у нас вече е факт и се надявам всяка следваща година да става сцена за изява на все повече визуални артисти. Светлината е изкуство, емоция, преживяване и начин да споделим усещането си красота в заобикалящата среда. Благодаря на организаторите, че ни дадоха възможност да подкрепим този иновативен проект и се надяваме, че в следващите издания ще виждаме фестивала и на други локации в страната, за да може още повече хора да се докоснат до магията на светлинното шоу, което преобразява техния град.

Автор:LUNAR Festival of Lights

Оценете

Предишна новина

  • 270
close

labelНовини todayмай 7, 2022

LUNAR беше официално открит

На 6 май, в хотел Hyatt Regency Sofia беше открито първото издание на Фестивала на светлините LUNAR. Събитието изкара изкуството от музеите и вече преобразява тринадесет от най-известните локации в [...]

Виж ощеБЮЛЕТИН

Абонирай се, за да получаваш най-актуалната информация за LUNAR FESTIVAL.