loader image

Новини

LUNAR беше официално открит

todayмай 7, 2022 250

Background

На 6 май, в хотел Hyatt Regency Sofia беше открито първото издание на Фестивала на светлините LUNAR. Събитието изкара изкуството от музеите и вече преобразява тринадесет от най-известните локации в София между 6 и 9 май, от 20:30 до 00:00 ч. Всички творби могат да бъдат посетени безплатно.

Официален старт на фестивала дадоха Георги Георгиев, председател на Столичния общински съвет и патрон на LUNAR, Теодор Стойчев, ръководител на Европейския парламент в България, както и организаторите Марин Петков, основател на MP-STUDIO и Биргит Зандер, основател на международния формат Festival of Lights International.

„Вярвам, че даваме старт едно много красиво събитие, което ще промени арт сцената в България и ще постави страната ни картата на този вид фестивали. Благодаря на всички артисти, които създадоха свои произведения за фестивала и с огромно желание помогнаха да преобразим централната част на София. Надявам се да имаме възможност да разрастваме LUNAR в бъдеще и да го превърнем в традиция, която да допринася за икономическото развитие на страната ни,“ сподели Марин Петков, основател на MP-STUDIO и на LUNAR.

„Щастлив съм, че от днес заедно ще дадем възможност на столичани да се насладят на едно изключително събитие. За нас това е само началото. От наша страна ще осигурим нужната подкрепа, за да продължи да се развива този мащабен формат. Уверен съм, че хиляди граждани на София и гости на града ще останат очаровани от таланта на артистите, създали свои творби за града,” сподели Георги Георгиев, председател на Столичния общински съвет и патрон на LUNAR.

Програмата на фестивала ще покаже разнообразни видове светлинно изкуство на българската аудитория. Сред тях ще бъде и специално 3D мапинг шоу на фасадата на Национална галерия/Квадрат 500, с което ще бъде отбелязан Денят на Европа.

„През 2017 г. Европейския парламент в България заедно с MP-STUDIO започнахме традицията да честваме Деня на Европа с 3D мапинг. Идеята ни беше да отбележим 9 май по малко по-различен и иновативен начин – да разкажем една история, която да бъде завладяваща. Радостен съм, че пет години по-късно, благодарение на разрастването на формата, имаме възможност да допринесем за градската среда на София и за това да се случват хубави неща в града, в който всички живеем,” каза Теодор Стойчев, ръководител на Европейски парламент в България.

Първото издание на Фестивала на светлините LUNAR ще представи изкуството на талантливи артисти от Австралия, България, Индия, Испания, Франция и Швеция. Програмата на събитието включва различни видове произведения, които ще разкрият пред българската публика многообразието и силата на този вид изкуство.

„Моментът, в който всичко започна беше, когато българското MP-STUDIO спечели шампионата за 3D мапинг на Бранденбургската врата през 2015 г. Сега, 7 години по-късно, заедно организираме фестивали заедно не само в Берлин, но и в цял свят. Много съм щастлива и горда, че организираме фестивала за първи път в София и съм сигурна, че LUNAR ще расте година след година,” сподели Биргит Зандер, основател на Festival of Lights International Productions GmbH.

Организатор и основен артистичен колектив зад проекта е българското студио за визуални ефекти MP-STUDIO, в партньорство с един от най-известните светлинни фестивали в света Festival of Lights International Productions GmbH. Събитието се провежда с подкрепата на Европейския парламент в България и Представителството на Европейската комисия в България и под патронажа на председателя на Столичния общински съвет Георги Георгиев.

Автор:LUNAR Festival of Lights

Оценете

Предишна новина

  • 1228
close

labelНовини todayмай 5, 2022

Кристина Стойкович: Нямаме търпение сградата ни да се превърне в платно за красиви произведения на изкуството

Фасадата на Hyatt Regency Sofia ще се преобрази в платно за творби на артисти от три континента. За значението което има реализирането на атрактивни за публиката събития за икономическото развитие [...]

Виж ощеБЮЛЕТИН

Абонирай се, за да получаваш най-актуалната информация за LUNAR FESTIVAL.