loader image

Новини

Да преведеш своите идеи и послания на езика на новите поколения

todayмай 1, 2024 320

Background

Доц. д-р Марина Стефанова е заместник декан „Устойчиво развитие, подкрепа и ангажиране“ в Стопанския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ и директор на магистърската програма „Отговорно и устойчиво управление“ . В началото на тази година, доц. Стефанова реализира една своя мечта – да създаде имерсивно преживяване, което да прави науката и важните послания за опазването на планетата достъпни и разбираеми.  Мобилният център за визуална наука „Калейдоскоп“ ще бъде част от тазгодишното издание на фестивала, за да покаже една нова перспектива към представянето на научни данни, чрез преживяванията “Светът в риск” и “Надежда за бъдеще”.

Разкажете ни повече за вдъхновението и причините да се насочите към дигиталното изкуство, за да предадете важни послания за бъдещето на планетата?

Вярвам, че днес повече от всякога научните факти и открития имат място в ежедневния поток от информация – за да информират, алармират, насочват гражданските и потребителските решения. От друга страна, всяко време има своите изразни средства и канали на комуникация. Новите поколения живеят с динамиката и красотата на новите технологии, за тях те са естествена среда и е наша отговорност да преведем своите идеи и послания на техния език – бърз, кратък, впечатляващ, експресивен. 

Към кого са насочени посланията на имерсивното преживяване “Светът в риск” и “Надежда за бъдеще”?

Най-важната аудитория за нашите изживявания са подрастващите и учащите хора. Те са готови да чуят, търсят да разберат как изглежда нашият свят, какви предизвикателства и възможности открива той пред новите поколения. Темата за устойчивото развитие е интересна, многоаспектна, провокативна и не оставя никого безразличен. А по време на LUNAR нашата аудитория е обща – всички граждани и гости на столицата, техните семейства, приятели и колеги.  

Какво Ви накара да се включите в програмата на LUNAR?

MP-STUDIO са наши партньори от самото създаване на идеята за „Калейдоскоп“. Благодарение на тяхната смелост, подкрепа и споделени ценности съумяхме да претворим статистиката и потоците от данни в запомнящи се образи и въздействащи послания. Естествено е да участваме в най-големия фестивал за визуални изкуства, който те организират на българска територия. 

По какъв начин такъв тип събития променят средата, в която живеем?

Хората споделят общи преживявания. Изкуството и науката излизат на улицата и влизат в сърцата им завинаги. Градът ни оживява. Става по-уютен и цветен. За мен тези фестивали – на визуалните изкуства и на науката, добавят върху емблемата на София определенията за модерен и вибриращ в ритъма на времето град.

Фестивалът цели да се превърне в ежегодно събитие. Как си представяте да изглежда неговото десето издание?

Това е прекрасен въпрос. Дестинациите са повече от 50. Ние имаме да споделим 20 имерсивни преживявания по темите за устойчивото развитие в областта на биоразнообразието, кръговата икономика, намаляването на отпадъци и опазване на водата, практики за защита на правата на човека и устойчивите бизнес модели. Доброволците от настоящето издание идват с порасналите си деца и/или екипите на компаниите, които управляват. Гостуват ни младежи и учени от централна и източна Европа, а фестивалът продължава десет дни.  

Кратка информация за интервюирания:

Доц. д-р Марина Стефанова е заместник декан „Устойчиво развитие, подкрепа и ангажиране“ в Стопанския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“. Тя е директор на магистърската програма „Отговорно и устойчиво управление“ и управител на ESG Lab и ESG Academy. Председател е на Асоциацията на специалистите по устойчивост. Изпълнителен директор на фондация ФЕБ и идеен двигател на мобилния център за визуална наука „Калейдоскоп“.

Автор:LUNAR Festival of Lights

Оценете

Предишна новина

  • 414
close

labelНовини todayаприл 29, 2024

Юлиана Борисова: Всички ние сме “пътешественици” и чрез своите мечти

Тази година, Hyatt Regency Sofia ще бъде домакин на не един, а цели два видео мапинг спектакъла. Разговаряме с Юлиана Борисова, мениджър „Маркетинг и комуникации“ от екипа на хотела за пътуването, [...]

Виж ощеБЮЛЕТИН

Абонирай се, за да получаваш най-актуалната информация за LUNAR FESTIVAL.