loader image

Новини

Символиката на сърцето, през призмата на изкуството

todayмай 14, 2024 197

Background

Тази година, програмата на LUNAR представи разнообразни интерактивни светлинни творби. Сред тях беше впечатляващата инсталация имПУЛС, създадена от шведсткия артист Филип Якобсон, в колаборация с българското MP-STUDIO. Освен, че ангажира публиката, творбата имаше и важно послание. За силата на претворяването на важните теми чрез изкуство разговаряме с доц. д-р Светослав Ценов, изпълнителен директор на фармацевтичната компания Astellas за България, Унгария, Румъния и Гърция. Той е бизнес мениджър с богат опит във фармацевтичната индустрия и е активно ангажиран с различни инициативи за подобряване на здравето и живота на пациентите.

Включихте се в LUNAR за втори път и отново с тема, насочваща вниманието на публиката към темата за здравето. Разкажете ни малко повече за това.

Изключително съм благодарен, че имахме възможността да се включим в LUNAR за втори път. В този контекст, е много важно за нас да продължим да подчертаваме значението на здравето като основен приоритет за нашето общество. През предишното участие успяхме да споделим важни послания за здравето чрез светлинни изкуства, а сега имаме възможността да продължим тази визия, като представим нова, иновативна инсталация. Нашата тема съчетава символиката на сърцето с празнуването на 15-годишнината на Astellas на българския пазар, подчертавайки връзката между иновациите в медицината и здравето на човека.

Инсталацията, която видяхме е много специална. Можете ли да ни споделите какво е нейното послание?

Инсталацията, която видяхме, е много специална и съчетава символиката на сърцето с иновациите в медицината. Тя се активира напълно, когато 15 човека взаимодействат с нея, което я прави уникална и ангажираща за публиката. Сърцето, което тупти и свети, е образ на връзката между иновациите в здравеопазването и човешкото здраве. Чрез активирането на сърцето, ние подчертаваме ангажимента си към подобрението на живота на пациентите и техните близки.

Защо е важно да намираме различни начини да говорим за трудните теми?

Въпросът за трудните теми е от особена важност, особено във времена на промени и предизвикателства. През последните години вниманието към здравето е нарастнало значително, особено след появата на глобалната пандемия. Това ни подсказва, че трябва да сме отворени и готови да говорим за въпроси, които засягат здравето и благополучието на обществото. Само чрез открит диалог и сътрудничество можем да намерим иновативни решения за предизвикателствата, които възникват.

Какви бяха Вашите очаквания към тазгодишното издание на LUNAR?

За тазгодишното издание на LUNAR имахме големи очаквания. Във времена на промени и предизвикателства, събития като LUNAR имат уникалната възможност да вдъхновят и обединят хората около важни теми и идеи. Щастливи сме, че публиката ще се ангажира с нашата инсталация по особено интерактивен начин, като участва активно в създаването на визуалното и звуково преживяване. 

Също така, както и очаквахме, фестивалът да предложи вълнуващи и вдъхновяващи изживявания и с всички други инсталация. Със своята разнообразна програма LUNAR има възможността да създаде магична атмосфера и да пренесе публиката в свят на фантазия и вълшебство.

Фестивалът цели да се превърне в ежегодно събитие. Как си представяте да изглежда той след 5 години?

Ще започна с това, че присъствам на фестивала всяка година и наблюдавам как той става все по-мащабен, по-очакван и привличащ вниманието на гражданите и гостите на столицата. Подобни светлинни фестивали има по други точки от света и те се превръщат в своеобразен празник на светлината, който вълнува и вдъхновява хората. Екипът на Astellas изразява благодарността си за възможността и поканата за пореден път да се включим в LUNAR. Пожелаваме на организаторите с всяка измината година да се разрастват и да ни разказват все така ангажиращо визуалните си приказки, които ни водят във вълшебни светове на светлината и изкуството.

След 5 години, виждам LUNAR като утвърдено и прочуто събитие, което привлича хора от цял ​​свят. Виждам го като платформа за културен обмен и иновативно изкуство, която продължава да вдъхновява и обединява хората около важни теми и идеи.

Автор:LUNAR Festival of Lights

Оценете

Предишна новина

  • 240
close

labelНовини todayмай 13, 2024

Над 600 хиляди души посетиха третото издание 
на LUNAR в София

Рекорден брой посетители се насладиха на 4,5-километровия арт маршрут в съботната вечер Повече от 600 000 столичани и гости на града посетиха 22 светлинни локации, част от третото издание на [...]

Виж ощеБЮЛЕТИН

Абонирай се, за да получаваш най-актуалната информация за LUNAR FESTIVAL.