loader image

Новини

Ваня Манова: В безценни се превърнаха инициативите, които помагат на планетата

todayаприл 24, 2023 523

Background

Какъв би бил света ни, ако в него ги нямаше едни от най-красивите животински видове?

Това видяхме на една от любимите столични фасади – тази на Националната библиотека “Св. св. Кирил и Методий”, по време на LUNAR през 2022 г. Тази година, се връщаме на същото място, за да си представим света през очите на най-малките – пчелите. Свят, който не би съществувал, ако тях ги нямаше на нашата планета. Полетът ни над света, който носи неминуема наслада, ще дойде и с едно от най-важните послания в днешно време – това за опазването на планетата.

За втора поредна година, Mastercard подаряват това пътешествие на всички посетители на фестивала. Каква е ролята на изкуството в предаването на важни послания и какви са изненадите, които публиката може да очаква след по-малко от три седмици – това (и още много) споделя Ваня Манова, мениджър на Mastercard за България, Северна Македония, Косово и Албания.

Включвате се в LUNAR за втори път и отново с тема, насочваща вниманието на публиката към опазването на планетата. Разкажете ни малко повече за това.

Една от основните ни посоки не само на комуникация, но и на развитие на целия ни бизнес е постигането на устойчивост чрез иновации, в т.ч. не само технологични, но също и маркетингови. 

Mastercard® е лидер във въвеждането на новаторски практики и отдавна излизаме от сферата финансите, защото истината е, че като мащабна екосистема с милиони клиенти и стотици партньори и институции, ние имаме възможността да достигнем до много хора. Миналата година реализирахме мащабен проект с нашите партньори от Банка ДСК, който имаше за цел да подпомогне опазването на над 2000 критично застрашени животни, в партньорство с Conservation International. В основата на проекта ни седеше и реален продукт – карта, изработена от 85,5% рециклиран и рециклируем материал с послание „Докато тази карта изтече, много застрашени видове може да изчезнат“. Предлагайки такъв продукт, ние не можем да си позволим да използваме еднократни и нерециклируеми материали в стратегията си, затова фокусирахме ресурса си в една огромна дигитална инсталация, която ангажира хилядите посетители на фестивала. 

Тази година се навършват и 25 години от създаването на запазената марка на Mastercard – Priceless или Безценно. “Има някои неща, които не могат да се купят с пари; за всичко останало има Mastercard” – това просто послание, изречено  преди четвърт век в телевизионна реклама, плени въображението на милиони и се превърна в сниноним на бранда за създаване на специални спомени и преживявания. В последните години, за нас в безценни се превърнаха инициативите, които помагат на планетата да се възстанови и предотвратяват нарушаването на баланса в нея. Не бива да забравяме, че всички ние сме част от нея и е време да я преоткрием. Тази година темата ни е обвързана с най-малките, но най-резултатните работници, които познаваме – пчелите. Представете си как изглежда една пчелна пита – перфектно изградени шестоъгълници, създадени от „най-добрите архитекти в природата”. Всеки от тях е с ъгъл 120, а математическата обосновка за това дава професор Томас Хейлс през 1999 г., доказвайки, че чрез тази форма пространството се използва най–ефикасно и с най–малко строителен материал. Но тези създания са брилянтни архитекти не само на собствените си домове, а и на нашето бъдеще. Имат пряко влияние върху световното икономическо развитие, а участието им в земеделието е решаващо и засяга всеки аспект от нашия живот и най-вече – бъдещето на храната ни. Затова, даваме тази трибуна на тях и посланието „Да се влюбиш отново в планетата Земя: Безценно“. 

Какво е за вас LUNAR?

Аз съм родена и израснала в София. Тя е моят дом, тук отгледах децата си и обичам този град с всичките му особености. За мен LUNAR е празник за София и всички нас. Грейнала, красива, оживена, с хиляди хора по улиците и парковете, точно каквато трябва да бъде, когато празнува! 

По какъв начин такъв тип събития променят средата, в която живеем?

Както казах, подобни събития превръщат ежедневието ни в празник. Имаме нужда от такива дни, в които да оценим мястото, на което живеем – от града, до планетата си. Това създава приемствена и позитивна среда. Ако преоткриеш и обикнеш мястото, на което живееш, ще искаш да се грижиш за него, да си част от позитивната му промяна, ще го пазиш и така ще обикнеш и себе си повече. В Mastercard казваме, че „празнуваме живота всеки ден“ – това е личният ми подход към него и всичко, което допринася за този празник е важно и трябва да бъде подкрепяно. Тук е и моето послание към хората, които седят на високи позиции в корпоративния свят – подкрепяйте културата и изкуството, защото заставайки зад подобни инициативи, ние не просто получаваме оригинален рекламен носител, а голяма стойност. Точно, както всяка пчела помага на другата да обогати нектара си, добавяйки от своите стомашни сокове и накрая се получава суперхрана, тук всички допринасяме, за да се случи едно мащабно и стойностно събитие, което да се отрази позитивно на икономиката на града, на имиджа му, но най-вече на усещането на хората, които ще застанат пред някоя от фасадите и за няколко минути ще забравят всичките си грижи, за да видят и чуят нещо красиво.  

Знаем, че подготвяте изненада за публиката. Каква е тя?

От няколко месеца работим по идея за специално мултисензитивно преживяване, което да включва не само визуално и аудио ефекти, но да докосне и други сетива. Посланието ни остава същото, но локацията ще е специална. В Княжеската градина, под специално изграден за целта купол, ще предложим на посетителите единственото indoor преживяване в рамките на фестивала, което задълбочава разбирането на света на пчелите. 

За Ваня Манова:

Ваня Манова е мениджър на Mastercard за България, Северна Македония, Косово и Албания. Тя отговаря за развитието на локалната стратегия на компанията: поддържане растежа на картовите и електронните разплащания на тези пазари, въвеждане на иновациите и технологичните решения на Mastercard, създаване на стабилни партньорства с ключови клиенти, с публичния и частния сектор. 

Автор:LUNAR Festival of Lights

Оценете

Предишна новина

  • 339
close

labelНовини todayаприл 22, 2023

Мирослава Станева: Търсенето никога не спира – на вдъхновение, на знания, на емоции

За втори път, eMAG и LUNAR дават шанс на трима български артисти да покажат своите произведения на най-мащабната фасада, част от фестивала – тази на Националния дворец на културата. Малко [...]

Виж ощеБЮЛЕТИН

Абонирай се, за да получаваш най-актуалната информация за LUNAR FESTIVAL.