loader image

Новини

Международен конкурс “УмеНИЕ”: Покана за участие

todayмарт 6, 2023 1768

Background

ЗА ФЕСТИВАЛА НА СВЕТЛИНИТЕ LUNАR

Когато луната изгрее на нощното небе, светлините на LUNAR ще бъдат включени, за да дадат нов облик на едни от най-красивите сгради и забележителности в града. Централни площади и паркове ще се превърнат в дом на високотехнологични светлинни инсталации. 

Второто издание на Фестивала на светлините LUNAR ще се състои между 11-14 май 2023 г., в София. То ще преобрази града в огромна галерия под открито небе. Един от най-мащабните арт фестивали в града ще събере на едно място местни и международни артисти, които ще разкажат истории, провокират въображението и изненадат публиката чрез своето завладяващо светлинно изкуство.

Фестивалът на светлините LUNAR e частна и независима инициатива на българското студио за визуални ефекти MP-STUDIO. Той се организира в партньорство с един от най-известните светлинни фестивали в света Festival of Lights International и с институционалната подкрепа на Бюрото на Европейския парламент в България, Представителството на Европейската комисия в България и Столична община. Фестивалът цели да представя вълнуващи нови технологии, както и висококачествено и завладяващо светлинно изкуство на своята публика.

Достъпът до всички произведения, част от фестивала, е безплатен.

ЗА ЧЕСТВАНЕТО НА ДЕНЯ НА ЕВРОПА И ВИДЕО МАПИНГА В БЪЛГАРИЯ

От 2017 г. Бюрото на Европейския парламент в България и Представителството на Европейската комисия в България, в партньорство с MP-STUDIO организират зрелищни чествания на Деня на Европа с видео 3D maping спектакли върху едни от най-красивите фасади в София.

От 2019 г. тази традиция се трансформира в организиране на фестивали за светлинно изкуство в партньорство с Festival of Lights International. Първото гостуващо издание на фестивала се проведе в Пловдив – Европейска столица на културата през 2019 г. Седем творби озариха централната част на един от най-старите градове на континента, като привлече хиляди посетители.

През 2022 г., след COVID-19 пандемията, в София беше организиран първият Фестивал на светлините LUNAR. Той се превърна в 4-дневно празненство на изкуството, въображението и надеждата, което беше посетено от повече от половин милион жители и гости на града.

ЗА КОНКУРСА

Конкурсът “УмеНИЕ” е организиран от MP-STUDIO, с институционалната подкрепа на Европейския парламент в България, като част от второто издание на Фестивала на светлините LUNAR. В дните между 11-14 май 2023 г. седем подбрани творби ще озарят една от най-известните сгради в столицата – Регионалния исторически музей – София. Артисти от цял свят ще имат възможност да отпразнуват човешките възможности и как те свързват настоящето и бъдещето, с между 90-120-секундно видео 3D мапинг шоу. 

Конкурсът ще отбележи Европейската година на уменията, като се фокусира върху впечатляващите способности и невероятната креативност на светлинните артисти, които майсторски комбинират разказването на истории с безкрайното си въображение.

ТЕМА  

УмеНИЕ

В Eвропейската година на уменията изследваме какви способности са ни необходими, за да бъдем активна част от обществото и да гледаме смело към хоризонта. Как да променим (update) себе си и света около нас, за да живеем в мирно, балансирано и състрадателно общество. Общност, в която всеки е пълноценна част и допринася за колективното благо. 

Нека прегърнем светлите визии за бъдещето и да видим къде ще ни заведат.

ЛОКАЦИЯ НА ВИДЕО 3D МАПИНГА

 • Мястото, на което ще бъде излъчен видео 3D мапинга ще бъде Регионалният исторически музей – София, с адрес: пл.”Бански” №1, София, България. 
 • MP-STUDIO си запазва правото да промени локацията.

СПЕЦИАЛНИ НАГРАДИ

 • Финалистите и победителите ще бъдат избрани от 5-членно жури, което ще включва експерти, организатори и официални лица. Допълнителни детайли ще бъдат обявени.
 • Общо седем финалисти ще бъдат избрани от журито. Техните творби ще бъдат проектирани на фасадата на Регионалния исторически музей – София всяка вечер, между 11-14 май 2023 г., от 21:00 ч. до полунощ.
 • Подбраните кандидати ще бъдат обявени като финалисти на уебсайта www.lunarlights.eu и на страниците на фестивала в социалните медии.
 • Победителите ще бъдат наградени, както следва:
  • Първо място: 5 000 евро 
  • Второ място: 2 500 евро
  • Трето място: 1 500 евро 

ГРАФИК И КРАЙНИ СРОКОВЕ

06 март 2023    Обявяване на конкурса
19 март 2023, 23:59 CET    Краен срок за заявяване на участие с попълнен формуляр, подписано споразумение и портфолио, на [email protected]
17 април 2023, 23:59 CET    Изпращане на teaser/превю на творбата и креативна концепция | Първо подаване
30 април 2023, 23:59 CET    Изпращане на финална творба | Финално подаване
03 май 2023    Анонсиране на седемте финалисти
11 – 14 май 2023    Проектиране на творбите на финалистите като част от Фестивала на светлините LUNAR
14 май 2023     Обявяване на победителите и награждаване

*Графикът може да бъде променян, в зависимост от локацията, обстоятелствата около събитието и COVID-19 ситуацията.

ЗАЯВЯВАНЕ НА УЧАСТИЕ И ПОРТФОЛИО

Артистът може да участва в Конкурса, като изпрати ЕДИН имейл, който включва попълнен формуляр, подписано споразумение и портфолио, на [email protected]. Крайният срок за подаване на документите е до 19.03.2023 г., 23:59 CET.

Документите за участие можете да свалите от линковете в края на публикацията.

ТАКСА ЗА УЧАСТИЕ 

Участието в конкурса е безплатно.

ПЪТУВАНЕ И НАСТАНЯВАНЕ 

Организаторите не покриват пътни разходи и разходи за настаняване, в случай че финалистите биха искали да посетят проекциите. Отговорност на артистите (финалистите) е да покрият своите пътни разходи и разходи за настаняване, както и планирането на своето пътуване.

Автор:LUNAR Festival of Lights

Оценете

Предишна новинаБЮЛЕТИН

Абонирай се, за да получаваш най-актуалната информация за LUNAR FESTIVAL.