loader image

Новини

Над половин милион души посетиха първия Фестивал на светлините LUNAR в София

todayмай 10, 2022 1119 1

Background

Повече от 500 000 столичани и гости на града посетиха тринадесетте светлинни инсталации, част от пилотното издание на Фестивала на светлините LUNAR у нас. Трикилометровият маршрут в централната част на столицата представи разнообразни видове светлинно изкуство, създадено от творци от три континента. Две видео и четири статични проекции върху сгради, както и шест светлинни инсталации и интерактивно ателие за рисуване със светлина, изненадаха посетители от страната и чужбина.

Национален дворец на културата, творба eXperience (представена от eMAG).

 

Творческият колектив зад фестивала е българското студио за 3D мапинг и визуални ефекти MP-STUDIO, което отговаря за арт дирекцията и голяма част от продукциите на международния формат Festival of Lights International. Българският екип ежегодно преобразява с изкуството си някои от най-известните фасади в Берлин: Бранденбургската врата, Телевизионната кула, Берлинската катедрала и др., както и едни от най-емблематичните сгради в множество градове в Европа и Азия.

Марин Петков, основател на MP-STUDIO и Фестивал на светлините LUNAR . Снимка: Иван Коловос

 

„За нас беше изключително вълнуващо да реализираме фестивала за българската публика, след дългогодишната ни работа с „Фестивал на светлините“ в други градове по света. Щастливи сме, че създадохме програма, която да провокира въображението на посетителите и че успяхме да дадем платформа за изява на талантливи български и международни артисти. Вярвам, че с подкрепата на нашите съмишленици, ще имаме възможност да превърнем събитието в традиция, която ще допринесе за икономическото развитие на страната ни,“ сподели Марин Петков, основател на MP-STUDIO и арт директор на Festival of Lights International.

Хотел Hyatt Regency Sofia, творба на Nick Azidis. Снимка: Николай Пандев

 

Освен да преобрази едни от любимите локации в града, фестивалът имаше за цел да подкрепи с нови знания и умения начинаещи специалисти в сферата на високотехнологичните аудио-визуални изкуства. В обучителната програма се включиха над 200 младежи. Седем водещи български и международни специалисти споделиха своята експертиза за създаването на 3D мапинг, вълнуващи анимации, музика чрез изкуствен интелект, изкуството на нощната фотография и други.

Tворба Infinitum, автор FlipZurd (представена от Ritual Gatherings).

 

„Няма да скрия, че броят на посетителите на светлинните творби през всички четири дни надмина и най-смелите ни мечти. Усилията за реализирането на фестивала си струваха и това ни задължава още повече да запретнем ръкави и да започнем подготовката за надграждане на следващото издание през 2023 година. За София, LUNAR беше наистина голямо събитие, тъй като родни и чуждестранни творци представиха невиждани досега инсталации, а градът ни стана още по-ярък,“ сподели Георги Георгиев, председател на Столичния общински съвет и патрон на LUNAR.

Народен театър “Иван Вазов”, творба на Studio Phormatik. (представена от Столична община).

 

Организатор и основен артистичен колектив зад проекта е българското студио за визуални ефекти MP-STUDIO, в партньорство с един от най-известните светлинни фестивали в света Festival of Lights International Productions GmbH.

Tворба “Дивата природа зависи от нашите навици”, автор MP-STUDIO (представена от Mastercard и Банка ДСК).

 

Събитието се проведе с подкрепата на Европейския парламент в България и Представителството на Европейската комисия в България и под патронажа на председателя на Столичния общински съвет Георги Георгиев.

Tворба CyberFlo, автор MP-STUDIO (представена от bTV Media Group).

bTV Media Group e основен медиен партньор на събитието и чрез своите репортажи и преки включвания направи зрителите от цялата страна съпричастни на спиращи дъха кадри от фестивала и интересна информация за него.

 

Ателие “Рисуване със светлина”, студио АЛОС.

 

Tворба SubAtom, автор MP-STUDIO (представена от Електрохолд).

 

Tворба “Да да дариш светлина”, автор JahOne (представена от Astellas).

 

Tворба “Представи си”, автор MP-STUDIO (представена от Европейски парламент в България и Представеителството на Европейската комисия в България). Снимка: Николай Пандев

 

 

Автор:LUNAR Festival of Lights

Оценете

Предишна новина

  • 2072
close

labelНовини todayмай 7, 2022

Преобразяването на града е вълнуващо събитие и невероятен спектакъл на светлини, таланти и технологии

Царската градина “оживява” и се превръща във фантастичен свят, благодарение на светлинната инсталация CyberFlo.   Провокиращите въображението футуристични цветя не само радват посетителите на LUNAR, но и целят да отправят силно [...]

Виж ощеБЮЛЕТИН

Абонирай се, за да получаваш най-актуалната информация за LUNAR FESTIVAL.