loader image

Новини

Веселин Чакъров: Всички ние имаме нужда от повече светлина

todayаприл 27, 2023 1168

Background

Първата творба, която ще остане в нашия град след LUNAR, носи името “Във вихъра на града”. Светлината ще остане трайно в дните и нощите ни, когато преминаваме през подлеза между бул. “Васил Левски” и ул. “Георги С. Раковски”, благодарение на талантливи студенти от Националната художествена академия.

Творбата поставя фокус върху важната тема за облагородяване на градските пространства и е създадена след доброволческа акция по почистване на пространството. А ние разговаряме с Маркетинг директора на CityCash, Веселин Чакъров, който освен всичко, ни предизвиква да споделим всеки миг, прекаран в подлеза по време на фестивала, с #CityCreatesArtForOurCity.

Включвате се във второто издание на LUNAR с много интересна инициатива. Разкажете ни повече за нея.

Темата, с която ние от CityCash избрахме да се включим в тазгодишното издание на фестивала, е „Във вихъра на града“. Тя представлява нашата дългосрочна визия за инвестиране в обкръжаващата ни среда – #CityCreatesArtForOurCity, а какъв по-добър начин за облагородяване на града ни от изкуство и светлина?

Инсталацията неслучайно е разположена в един от централните подлези на София, защото по този начин посетителите ще имат възможността да видят как чрез талант и светлинно изкуство, дори и най-тъмните кътчета на града могат да изгреят по съвсем нов начин. 

Защо е важно да създаваме дълготрайна промяна в градската среда?

Градът, който сме избрали за свой дом, е мястото където всички ние изграждаме живота си, работим, учим и отглеждаме децата си. Стремежът към по-добро, не само в днешния ден, но и в утрешния, е примерът, който искаме да дадем като компания, а и като хора. Нашите служители също взеха много дейно участие в подготовката на инициативата като почистиха и боядисаха подлеза. 

Какво ви накара да дадете възможност именно на млади артисти от Националната художествена академия да променят пространството?

Чудесно е, че и тази година участие във фестивала взимат артисти от цял свят. Ние избрахме да разкажем историята на инициативата „Във вихъра на града“ чрез уменията на родни таланти, защото този разказ, поднесен чрез изкуство и светлина, е много личен и изпълнен с емоция, която може да дойде само от вдъхновението на града, в който живееш и обичаш. А, както ще видят всички посетители на фестивала, младите артисти от Националната художествена академия притежават талант, който сам по себе си може да озари цялото пространство. 

Можете ли да ни разкриете малко повече за това какво ще видят посетителите в подлеза между бул. “Васил Левски” и ул. “Г.С. Раковски” след 11 май?

Една вълшебна симбиоза от пъстри детайли, своеобразна разходка из традиционни пространства, любими за софиянци кътчета от паркове, нови маршрути, събрани в една приказка, разказана по стените на цялото пространство. Но, ще спра дотук, защото съм сигурен, че всеки посетител ще има свой прочит на инсталацията, а какво по-хубаво от това!

Какво очаквате от тазгодишното издание на фестивала LUNAR?

Очакваме все повече посетители, които да се разходят из галерията под открито небе, зареждайки се с положителни емоции от комбинацията между изкуство и светлина, защото всички ние имаме нужда от малко повече светлина, не само в града, който обичаме, но и в ежедневието си. 

За Веселин Чакъров:

Веселин Чакъров е Маркетинг директор на CityCash. Той има зад гърба си 13-годишен опит в сферата на маркетингa, с фокус върху бързооботни стоки и медия планирането. 

Автор:LUNAR Festival of Lights

Оценете

Предишна новина

  • 542
close

labelНовини todayаприл 24, 2023

Ваня Манова: В безценни се превърнаха инициативите, които помагат на планетата

Какъв би бил света ни, ако в него ги нямаше едни от най-красивите животински видове? Това видяхме на една от любимите столични фасади – тази на Националната библиотека “Св. св. [...]

Виж ощеБЮЛЕТИН

Абонирай се, за да получаваш най-актуалната информация за LUNAR FESTIVAL.