loader image

Новини

Mеждународни експерти в дигиталните изкуства водят обучения по време на LUNAR

todayаприл 12, 2023 806

Background

Създаването на 3D мапинг, вълнуващи анимации, творчески концепции и завладяващи нощни кадри на града, ще са само част от темите на програмата

Водещи международни експерти от света на светлинното изкуство ще се включат в обучения за млади таланти на 13 и 14 май 2023 г. Семинарите ще бъдат насочени към придобиването на нови знания и умения в сферата на 3D мапинга, визуалните ефекти и нощната фотография. Те ще бъдат част от обучителната програма на втория Фестивал на светините LUNAR в София и ще са напълно безплатни за участниците. 

Програмата се организира с цел повишаване на знанията на българските таланти в сферата на съвременните визуални изкуства и тяхната техническа имплементация. Домакин на семинарите ще бъде хотел Hyatt Regency Sofia, пл. “Васил Левски”, а всеки желаещ може да се включи, след задължителна предварителна регистрация.

През 2022 г. над 100 души станаха част от програмата, в която тънкости в един от най-новите видове изкуство споделиха осем лектори. За втора поредна година, в рамките на два дни, експерти от България, Германия и Нидерландия ще споделят своите знания и ще разгледат ключови практически аспекти от създаването до заснемането на светлинно изкуство. Специално за обученията от Германия ще пристигне Йонас Пилц от водещата софтуерна компания за мултимедийна продукция Maxon. Той ще проведе мастърклас на тема Cinema 4D, в която ще разкрие кои са тайните съставки за създаването на впечатляващи анимации.

Другият международен експерт, част от програмата, ще бъде нидерландският видео специалист Ремко Кийпърс, които е ръководил техническите екипи на едни от най-големите светлинни фестивали и събития, реализирани на половината земно кълбо. Той ще разкаже и демонстрира различни методи за 3D мапинг на терен.

Създателите на фестивала LUNAR – MP-STUDIO ще споделят своя 15-годишен опит в рамките на три семинара. Два от тях ще бъдат с фокус върху създаването на завладяващи 3D мапинг спектакли, като темата ще бъде разгледана във вариант за начинаещи и напреднали. Те ще бъдат водени от Марин Петков, основател MP-STUDIO и Марин Димитров, оперативен директор на компанията.

Творческият директор на студиото Страхил Йорданов пък ще сподели как вдъхновението и идеите се превръщат в креативна концепция за оставящи следа в съзнанието на публиката визуални разкази.

Избрани авторски проекти които разглеждат светлината като средство за творческо изразяване ще представи визуалният артист Петко Танчев по  време на лекцията си “Светлинни пространства”. Той ще постави фокус върху комбиниращи пространствено мислене и персонализирани софтуерни инструменти.

Голямата изненада за всички любители на фотографията тази година е, че със своя лекция в програмата ще се включи авторът на най-красивите кадри на столицата и създадел на страницата „Етюд-и-те на София“ Иван Шишиев. Талантливият фотограф, който кара жителите на столицата да отворят широко очите си за нейната красота, ще сподели какво е необходимо да съобрази всеки фотограф при заснемането на нощния град и как да превърне всеки миг в необикновен кадър.

Фестивалът на светлините LUNAR ще се проведе между 11-14 май, а част от него ще бъдат над 20 от най-емблематичните локации в столицата. Събитието се реализира с подкрепата на Европейския парламент в България и представителството на Европейската комисия в България, Столична община и под патронажа на председателя на Столичния общински съвет Георги Георгиев.

Автор:LUNAR Festival of Lights

Оценете

Предишна новина

  • 334
close

labelНовини todayаприл 10, 2023

Теодор Стойчев: Искаме да вдъхновим хората да използват пълния си потенциал

И тази пролет, едни от най-красивите столични сгради ще бъдат част от програмата на LUNAR. Една от тях ще бъде създадената от архитектите Петко Момчилов и Фридрих Грюнангер Централна общинска [...]

Виж ощеБЮЛЕТИН

Абонирай се, за да получаваш най-актуалната информация за LUNAR FESTIVAL.